Festivalul-concurs “CDIdei în cărți” – ediția a VI-a, 2021

Avem plăcerea de a anunța relansarea ediției a VI-a a Festivalului-concurs “CDIdei în cărți”, ediție care a fost suspendată în anul 2020 din cauza pandemiei creată de Covid 19. Acest proiect a fost cuprins și în anul 2021 în Calendarul Activităților Educative Naționale, însă Ordinul MEC nr. 5.924 din 3 noiembrie 2020, a prevăzut din nou suspendarea activităților propuse.

În conformitate cu prevederile acestui ordin, “proiectele educative proprii planificate în Calendarul activităților, aprobat de consiliul de administrație, se vor desfășura în funcție de situațiile concrete din unitatea/comunitatea respectivă.”

Având în vedere ecoul edițiilor anterioare, Casa Corpului Didactic Sibiu a inclus Festivalul “CDIdei în cărți” în Calendarul activităților proprii din anul școlar 2020-2021 cu scopul de a asigura cadrul pentru dezvoltarea, demonstrarea şi manifestarea competenţelor elevilor în domeniul culturii şi civilizaţiei prin intermediul structurilor info-documentare (biblioteci școlare, centre de documentare și informare –CDI s.a), ca resurse în formarea competențelor-cheie, utilizând metode ale educaţiei nonformale.

În situația în care doriți să ne fiți alături (și) în anul anul 2021, vă rugăm să înscrieți instituția pe care o reprezentați (casa corpului didactic sau unitatea de învățământ) în acest link, până în data de 22.02.2020.

Ulterior vă vom transmite documentele de parteneriat și vom organiza o întâlnire on line în data 23.02.2021, ora 14, pentru a vă prezenta detaliile proiectului. În situația în care va fi cazul, vom prelungi perioada de înscriere și vom organiza și alte întâlniri cu reprezentanții unităților nou înscrise.

Festivalul a preluat ideea unei activităţi cu caracter nonformal, aceea a Muzeului literar. “Muzeul literar” este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturării unei cărţi/ lucrări documentare, realizează un obiect reprezentativ din acea lucrare pe care îl prezintă publicului, “vizitatorilor”.

Festivalul “CDIdei în cărți” se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Biblioteca Județeană Astra Sibiu și Facultatea de Litere și Arte Sibiu.

În anul 2021, Festivalul se desfășoară pe patru categorii de vârstă astfel:

 •         clasele III- IV
 •         clasele V-VI
 •         clasele VII- VIII.
 •         clasele IX-X

Pentru fiecare categorie de vârstă sunt definite următoarele secțiuni: secțiunea lucrări în limba română, lucrări în limbi moderne (limba franceză, limba engleză, limba germană) și o secțiune pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

În cadrul Festivalului-concurs „CDIdei în cărți” elevii, în echipe de câte trei, coordonați de un cadru didactic, vor alege o lucrare pe care să o citească și vor realiza următoarele produse:

 • a. fișa lucrării citite
 • b. jurnalul echipei
 • c. obiect reprezentativ / macheta unei secvențe reprezentative din lucrarea citită /  filmul de prezentare a cărții (book trailer), după caz.

Elevii vor pregăti o prezentare orală, de cel mult 10 minute, a obiectului realizat/ machetei realizate/ filmului realizat.

Festivalul-concurs „CDIdei în cărți” se desfășoară, în anul 2021, la nivelul următoarelor etape: județeană/ regională și națională.

Instituțiile care se înscriu la Festival (casele corpului didactic, unităţile de învățământ, centrele de educație incluzivă) vor primi Metodologia de organizare şi desfăşurare a Festivalului – concurs „CDIdei în cărți”, ediţia a VI-a, 2021, criteriile şi instrumentele de evaluare.

Etapa județeană/ regională a Festivalului-concurs “CDIdei în cărţi” va avea loc online, în perioada 10-21 mai 2021, iar etapa națională  a avea loc, tot online, în perioada 31 mai-4 iunie 2021.

Toate informațiile privind Festivalul se vor găsi pe site-ul proiectului, https://cdidei.wordpress.com, iar corespondența în cadrul proiectului se va realiza utilizând adresa cdidei.incarti@ccdsibiu.ro.

Persoană de contact: Mihaela Carmen SEUȘAN – responsabil național al Festivalului

Director CCD Sibiu, Prof. Mirela Maria IANCU

1 thought on “Festivalul-concurs “CDIdei în cărți” – ediția a VI-a, 2021”

 1. Buna ziua,

  Oare se cunoaste data exacta cand se tine etapa nationala a concursului “CDIdei în cărţi” de anul acesta?

  Va multumesc anticipat,
  Cu stima,
  A.

  Reply

Leave a Comment