Personalul didactic, precum şi personalul de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar este obligat să participe periodic la programe de formare continuă, astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învăţământ, minimum 90 de credite profesionale transferabile.
Echivalarea în credite profesionale transferabile se realizează astfel:
A. pentru forme de organizare a formării continue ( obţinerea gradului didactic II sau a gradului didactic I; absolvirea de către personalul didactic din educaţia antepreşcolară, învăţământul preşcolar şi din învăţământul general obligatoriu, în intervalul respectiv, a studiilor universitare de master, în domeniul de specialitate sau în domeniul Ştiinţele educaţiei; c. absolvirea a studiilor universitare de doctorat în domeniul de specialitate sau în domeniul Ştiinţele educaţiei; d. absolvirea programelor de conversie profesională în învăţământ prin studii postuniversitare; e. obţinerea unei alte specializări, care atestă obţinerea de competenţe de predare a unei alte discipline din domeniul fundamental aferent domeniului de specializare înscris pe diploma de licenţă, sau absolvirea curs postuniversitar didactic), în conformitate cu OMECTS 5562/2011 (în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar, pentru programele de formare parcurse în anul școlar precedent)
Echivalarea unor forme de organizare a formării continue- OMECTS 5562/2011
Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control depune, în perioada 1 – 15 septembrie, la secretariatul unităţii de învăţământ în care funcţionează un dosar care va conţine cererea de echivalare şi copii în conformitate cu originalele ale diplomelor care atestă participarea la formele de organizare a formării continue pentru care solicită echivalarea în credite profesionale transferabile, validate prin semnătura solicitantului.
Responsabilul cu dezvoltarea profesională din unitatea de învăţământ depune la consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ dosarele personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi de control care solicită echivalarea în credite profesionale transferabile a unor forme de organizare a formării continue.
La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se constituie prin decizie a directorului o comisie pentru echivalarea în credite profesionale transferabile a formelor de organizare a formării continue, comisie alcătuită din următoarele persoane: directorul unităţii de învăţământ, responsabilul cu dezvoltarea profesională; un profesor metodist de la casa corpului didactic.
Comisia se întruneşte în intervalul 20 – 30 septembrie al fiecărui an şcolar şi analizează dosarele personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi de control care solicită echivalarea.
În termen de 5 zile de la finalizarea analizării dosarelor, comisia centralizează şi afişează rezultatele.
Unitatea de învăţământ eliberează personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi de control o adeverinţă de echivalare în credite profesionale transferabile, din care rezultă numărul de credite profesionale transferabile acordat.
În conformitate cu această procedură, Casa Corpului Didactic Sibiu anunță că depunerea dosarelor de către unitățile de învățământ și furnizorii de formare care solicită echivalarea unor programe speciale se va face în perioadele anunțate de către Casa Corpului Didactic. Cadrele didactice care solicită echivalarea și acordarea creditelor pentru programele speciale vor depune dosarul (în conformitate cu procedura) la unitatea de învățământ iar aceasta va depune dosarele la CCD Sibiu în perioada specificată. Cadrele didactice depun cerere de echivalare la unitatea de învățământ la care sunt angajate în anul solicitării.
Conținutul dosarului care va fi depus la CCD Sibiu
Adresa de înaintare
Raportul de verificare a solicitării de echivalare și acordare a unui număr de credite profesionale transferabile la care se anexează fișa de verificare (anexa 5)
Avizul CA al unității de învățământ (doar pentru solicitările complete)
Dosarul solicitantului:
Documente personale pentru fiecare cadru didactic participant la activitățile de formare din cadrul programului special
Cererea/ adresă prin care solicitantul (cadrul didactic/ unitatea de învățământ/ furnizorul activităților de formare/ furnizorul activităților de formare profesională a adulților) solicită activitatea (anexa 1a/ anexa 1b)
Adeverință eliberată de unitatea de învățământ preuniversitar la care este încadrat la momentul solicitării din care să reiasă funcția și specializarea (șablon – anexa 2)
Carte de identitate (copie)
Document/ documente justificative de schimbare a numelui, dacă este cazul (copie);
Document justificativ de participare la stagiul de formare (certificat europass/ adeverință/ diplomă/ certificat de absolvire etc.) cu precizarea perioadei și a duratei de desfășurare a activităților de formare în cadrul stagiului (copie)
Declarația pe propria răspundere privind conformitatea și autenticitatea documentelor depuse la dosar (anexa 3)
Documente specifice programului special
Document/ documente privind aprobarea derulării activităților de formare – HG, acord bilateral, protocol de colaborare, contract de finanțare- ANPCDEFP/ Erasmus+, acord comunitar, decizie de autorizare emisă de Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulților etc. (copie);
Tema activității de formare și curriculum al activităților desfășurate în cadrul stagiului prezentate în limba română, indiferent de limba în care s-a desfășurat activitatea de formare, cu precizarea obiectivelor programului;
Structura planului cadru și /sau o copie a calendarului de desfășurare a activităților, utilitatea și obiectivele, conținuturile și competențele formate cu precizarea, după caz, a modalității de evaluare a activităților de formare;
Copie a raportului de activitate depus de solicitant la autoritatea/ furnizorul care a coordonat respectivul program (dacă este cazul) etc.
Planul activităților de diseminare și documente justificative pentru minim două activități de diseminare (dacă este cazul)